Agricultura


ROMCONTROL este un partener de incredere pentru industria agricola, oferind servicii de inspectie calitativa / cantitativa si analiza laborator la parametrii specifici produselor agricole, asigurandu-le, astfel, partenerilor documentele specifice tipului de inspectie solicitat/efectuat.

Serviciile noastre includ inspectia materiilor prime si a produselor agricole ca:

 • Seminte pentru insamantare si material saditor
 • Seminte pentru consum:
  • seminte agricole: cereale (grau, porumb, orz, orzoaica, ovaz, secara), leguminoase, oleaginoase (in, rapita, soia, floarea soarelui)
  • seminte pentru consum alimentar (secara, orez, mazare, fasole, porumb)
  • seminte pentru industrializare (grau, porumb, orz, orzoaica)
  • seminte pentru furaje (orz, ovaz, mazare, porumb, grau)
 • Nutreturi : furaje, sroturi, fainuri, nutreturi combinate (sroturi oleaginoase, nutreturi combinate)
 • Legume, fructe, flori, plante medicinale si aromatice
 • Animale: bovine, ovine, caprine, pasari, porcine si produse animaliere
 • Produse animale necomestibile (ceara, lana) si comestibile (oua, miere)
 • Plante industriale: tutun, plante textile (in, canepa), oleaginoase, sfecla de zahar

Inspectiile se efectueaza de personal calificat, prin diferite metode, folosind echipamente verificate metrologic si proceduri specifice, in concordanta cu norme internationale din domeniu.

Inspectie cantitativa

Cantitatea produselor care se pregatesc de furnizori pentru comert sau se comercializeaza constituie un atribut esential in contractele dintre parteneri. De aceea problema determinarii cantitative este de importanta majora si urmarita in timp real atat pentru contracte nationale, cat si pentru activitati de comert international.

ROMCONTROL asigura inspectii de cantitate pe toata perioda incarcarii / descarcarii produselor ce se comercializeaza precum si a celor care se pregatesc de furnizori pentru comercializare.

ROMCONTROL determina cantitatea si / sau greutatea pe timpul manipularilor (operatiuni de tally, asistenta cantariri pe cantare calibrate si verificate metrologic, draft survey la vase, barje, slepuri, ullage measurements la vase, etc) sau din depozite (prin determinari pe baze volumetrice sau cantariri). Rezultatele constatarilor ROMCONTROL sunt mentionate in Certificate de cantitate, de greutate, draft etc.

Inspectie calitativa

Calitatea produselor conditioneaza direct pretul acestora si este primordiala in toate contractele comerciale. Parametrii principali care identifica produsele, mentionati in toate specificatiile contractuale si reglementati strict in standarde si norme internationale, constituie in buna masura motivatia responsabilitatii implicarii ROMCONTROL in domeniul calitatii.

ROMCONTROL asigura inspectia calitativa a materiilor prime si produselor agricole in vrac, preambalate si ambalate, existente in depozite sau pe timpul manipularilor (incarcari / descarcari), in / si din mijloace de transport: auto, vagoane, fluviale (barje, slepuri), maritime – vase si aerian, in locatii din tara si din lume. ROMCONTROL efectueaza verificarea conditiei marfii, a conditiilor de depozitare / pastrare si a curateniei mijloacelor de transport (auto, vagoane, barje, vase) inainte de incarcare.

In plus, ROMCONTROL asigura permanenta pe timpul operarii – manipularii, in concordanta cu cerintele contractuale si normele internationale, preleveaza loturile de materii prime si produse agricole pe toata perioada operarii / manipularii sau efectueaza prelevarea din spatiile de depozitare in conformitate cu standarde interne si internationale, precum si cu reglementari FOSFA, GAFTA. ROMCONTROL este Superintendent FOSFA si GAFTA.

Inspectorii nostri efectueaza Examene vizuale – organoleptice, specifice produselor si analizeaza probele medii, compozite / reprezentative prelevate, in propriile laboratoare acreditate RENAR, FOSFA, GAFTA. ROMCONTROL este Analyst FOSFA si GAFTA.

Rezultatele inspectiei de calitate sunt mentionate in Certificate de Conditie a marfii, Certificate de calitate de lot, shipment (vas, barja etc.), Certificate de analiza recunoscute de parti si conforme cu norme interne si / sau internationale (GAFTA, FOSFA).

Analize de laborator

ROMCONTROL efectueaza analize de laborator pe probele medii, compozite / reprezentative, prelevate de compartimentul de inspectori specializat si dotat cu echipament propriu de prelevare.

Analizele specifice materiilor prime agricole si produselor agricole se fac in propriile laboratoare acreditate RENAR, FOSFA, GAFTA, cat si in laboratoare acreditate, in sub-contractare, sub directa noastra supraveghere.

Principalele analize:

1. Analize organoleptice si fizico-chimice

Acopera, in functie de produs, determinari organoleptice, umiditate, impuritati, greutate hectolitrica, proteina kjeldhal, infestie, aciditate, continut ulei, alcalinitate, grasimi, zahar, lactoza, amidon, cenusa, fibra, substanta uscata etc.

Parametrii principali pentru cateva produse:

 • Cereale – grau: umiditate, impuritati (corpuri straine) gluten, indice deformare, greutate hectolitrica, indice de cadere, proteina kjeldhal, alveograma, infestie, aciditate
 • Sroturi: umiditate, fibra – celuloza, proteina, grasime, cenusa, siliciu
 • Faina carne: aspect, culoare, miros, umiditate, proteina bruta, substante extractibile in eter etilic, indice de aciditate a grasimii, azot usor hidrolizabil, granulatie
 • Sroturi, nutret: apa si substante volatile, proteina bruta, cenusa insolubila in HCl, impuritati
 • Sroturi soia: umiditate, proteina, grasime, cenusa, siliciu, activitate ureazica

2. Analizele microbiologice

Aceste analize se refera la urmatoarele determinari: Bacterii coliforme, Escherichia coli, Salmonella, Stafilococ coagulazo-pozitiv, Bacillus Cereus, numar total de germeni aerobi mezofili, bacterii sulfito-reducatoare, drojdii si mucegaiuri etc.

3. Analizele pentru determinarea contaminantilor

Acest tip de analize cuprind determinarea contaminarii cu : metale grele (cadmiu, mercur, plumb, arsen, seleniu, zinc, cupru)•